Sfinx is er (bijna)

Vandaag mocht ik het eerste exemplaar vasthouden van Sfinx. In deze essaybundel geven Maxim Februari, Lotfi El Hamidi, Peter Giesen, Thomas Heerma van Voss, Rutger Lemm, Nathan Vos, Jan van Mersbergen, Mohammed Benzakour, Maurits de Bruijn, Tjeerd Posthuma en Hans Hogenkamp hun visie op ‘de’ man. Die bestaat natuurlijk niet, maar stiekem hebben we daar wel een nogal eenzijdig beeld van. Veel eenzijdiger van ‘de’ vrouw. Dat die niet bestaat, weten we inmiddels wel dankzij verschillende golven feminisme. Een vrouw wordt niet als vrouw geboren, schreef Simone de Beauvoir, maar tot vrouw gemaakt. En daarvoor gelden allerlei stereotypen waar sindsdien allerlei alternatieven voor zijn gekomen. Je kunt als vrouw dik zijn of dun, ambitieus of huismoeder, sensueel of a-seksueel en dan nog steeds heet je een vrouw. En als dat een keer niet zo is, zoals een krantenkop of Thierry Baudet nog weleens wil suggereren, dan valt heel Twitter erover. Maar hoe zit het met die man? Hoeveel geweld moet hij zichzelf aandoen om op die apenrots te komen en te blijven? Wordt hij wel als man geboren? En wat nou als hij zich niet zo voelt? Daarover gaat het in Sfinx. Vanaf 11 februari in de winkel.

In de tussentijd een vlog van uitgeverij Atlas-Contact, waarin mijn redacteur Marcella van der Kruk mij goede vragen stelt over Wolf, het zusje van Sfinx dat vorig jaar rond deze tijd uitkwam.

 

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s