‘Fuck het patriarchaat’

Voor de Volkskrant interviewde ik Mona Eltahawy, de bekende Egyptisch-Amerikaanse feminist met een niet mis te verstane missie: fuck het patriarchaat. Dat patriarchaat is een systeem waarin mannen privileges hebben en vrouwen zien als hun ondergeschikte. Er zijn mensen die denken dat dat in het Westen niet meer bestaat, dat alle vrouwonderdrukkende beginselen hier zijn weggespoeld door de feministische golven die we hebben gehad. Maar die mensen zijn volgens Eltahawy ‘gevaarlijk naïef’. Het patriarchaat is volgens haar universeel en overal, in de islam, maar ook in andere religies en ver daarbuiten. En daar zal het blijven, zolang vrouwen wereldwijd niet opstaan en boos worden. ‘Fuck aardig zijn, fuck beleefd zijn,’ zegt Eltahawy. Het is tijd voor een sociale revolutie.

Lees hier het interview (Blendle-tarief).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s