Wat vrouwen willen

856-20150207_bw_lpt_ss2015_35683okGoedele Liekens start een clitorisoffensief. Want volgens een onderzoek dat ze met Durex heeft uitgevoerd onder 1500 Nederlanders, komt de helft van de vrouwen niet klaar tijdens seks. Conclusie: die mannen weten potverdorie nog steeds niet dat ze bij de clitoris moeten zijn willen ze hun partner een plezier doen. Tijd dus voor een ‘offensief’. In aanloop naar de verschijning van mijn essaybundel Vrouwen & Seks, mocht ik gisteren in de Nieuwsshow van Radio 1 vertellen wat ik daarvan vind (klik op de link om terug te luisteren). Want ja, ik vind daar wat van.

alternative-bed-bedroom-boho-Favim.com-3114248

Ik heb het afgelopen jaar talloze vrouwen gesproken over hun seksleven. Ik heb gesproken met seksuologen, psychologen en sociologen. Ik heb stapels boeken gelezen van vroeger en nu over seks en vrouwen. Uit mijn research blijkt onder andere een weinig opwindende ontwikkeling: seks is in het domein van prestaties beland. Seks is synoniem geworden aan penetratie en we focussen daarbij alleen nog maar op het orgasme. Mannen hebben het gevoel dat de prestatie bij hen ligt, en dat ze punten scoren als ze een vrouw klaar laten komen. Vrouwen faken nog altijd soms orgasmes omdat ze die mannen graag een klopje op de schouder willen geven – of omdat ze een lauwe vrijpartij willen beëindigen. En dan hebben we volgens de psychologie ook nog last van een heel nieuwe vorm van perfectionisme die ‘seksueel perfectionisme’ heet. Dus ik krijg er jeuk van. Van het hele woord ‘offensief’, van de gedachte dat mannen het allemaal verkeerd doen, van Goedele Liekens en haar ‘lessen’ in ‘goede’ seks.

Het wordt tijd dat seks weer gewoon fijn mag zijn, en niet per se ‘goed’ hoeft te zijn, of per se een orgasme behelst. Het wordt tijd dat vrouwen én mannen beseffen dat seks meer is dan een fysieke bedoening, dat er ook een hoop psychologische en sociale factoren meespelen die minstens zo belangrijk zijn bij dat orgasme. Het wordt tijd dat we bovendien beseffen dat dat orgasme niet zaligmakend is. In al onze focus op orgasme en prestatie is een hoop sensualiteit verloren gegaan. En juist die sensualiteit windt vrouwen op. En mannen ook, trouwens. Wat dat betreft verschillen we niet zo veel van elkaar.

9789048842919-1

Enfin, je leest er straks alles over in Vrouwen & seks, van moederliefde tot seksrobots, vanaf 28 september in de winkel.

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s